Heracles Almelo heeft zaterdagavond een knappe uitzege geboekt tegen N.E.C.. In Nijmegen werd het 1-2 voor de Heraclieden. De doelpunten werden gemaakt door Mario Engels en Luka Kulenovic.

Gesteund door een uitverkocht uitvak begon Heracles Almelo flitsend aan het traditioneel lastige uitduel in Nijmegen. Met ternauwernood 120 tellen op de klok lag de bal al in het net achter N.E.C.-doelman Stijn van Gassel. Suf Podgoreanu kwam op via de rechterflank en slingerde de bal voor het Nijmeegse doel. Van Gassel sloeg de bal pardoes in de voeten van Mario Engels en de Duitse aanvaller liet dit buitenkansje niet onbenut: 0-1.

En Heracles Almelo ging door. Waar Fabian de Keijzer tot tweemaal toe zeer belangrijk was en pogingen van Önal en Hansen uit zijn doel hield, sloeg de ploeg van Erwin van de Looi na een klein kwartiertje voetballen opnieuw toe. Een herovering op het middenveld van het balbezit gaf Brian de Keersmaecker de gelegenheid om een lage voorzet te geven op Luka Kulenovic. De spits die deze zomer overkwam van het Tsjechische Slovan Liberec rondde snoeihard af en verdubbelde de voorsprong met zijn eerste treffer in Almelose dienst.

Het tempo in de wedstrijd lag hoog en beide ploegen wisten de nodige kansen te creëren. Via Calvin Verdonk en Koki Ogawa kwam de thuisploeg op klokslag een half uur dichtbij de gelijkmaker, maar de Almelose defensie doorbreken lukte nog niet. Het balbezit was in deze fase veelal voor N.E.C., maar het lukten de Nijmegenaren nog niet om dit uit te drukken in doelpunten. De grootste kans voor N.E.C. om de aansluitingstreffer te maken kwam via Dirk Proper, toen de middenvelder een goede kopkans kreeg. Zijn kopbal zeilde echter vlak langs het doel van De Keijzer.

Uiteindelijk wist N.E.C. de aansluitingstreffer nog te maken voordat scheidsrechter Kamphuis een einde maakte aan de eerste helft. Op slag van rust kopte Koki Ogawa de eerste treffer voor N.E.C. op het scorebord. Zijn kopbal uit de hoekschop van Rober Gonzalez belandde via de rug van De Keersmaecker ongelukkig achter De Keijzer.

Hoge intensiteit

In de tweede helft leek N.E.C. als beste uit de kleedkamer te komen, want de ploeg van trainer Rogier Meijer nam het initiatief en werd al snel gevaarlijk. Een aanval over de rechtervleugel bracht Hansen in schietpositie, maar De Keijzer bracht met een knappe reflex redding en behield de voorsprong voor de Heraclieden. Luttele minuten later kwamen de Almeloërs wat meer aan het voetballen en kreeg Heracles Almelo de thuisploeg onder druk. Kulenovic werd gevaarlijk, maar zijn poging vanaf de rand van het strafschopgebied werd gepakt door doelman Van Gassel. Damon Mirani en Brian de Keersmaecker werden gevaarlijk na een hoekschop van Daniël van Kaam, maar ook zij troffen iedere keer een N.E.C.-er die in de baan van de poging stond.

Evenals de eerste helft was het tweede bedrijf er eentje met een hoge intensiteit. Het tempo was moordend en het spel golfde op en neer. De grootste mogelijkheid om een treffer was voor de ingevallen Juho Talvitie. De Finse vleugelaanvaller haalde vanaf een meter of achttien hard uit richting het doel van Stijn van Gassel, maar hij trof de lat.

In de laatste fase van het duel maakte Jizz Hornkamp zijn rentree na lang blessureleed. Hij verving Luka Kulenovic in het laatste kwartier. De ingevallen spits kreeg vlak voor tijd nog een goede kans om zijn rentree op te luisteren met een treffer, maar dat zat er helaas niet in.

N.E.C. – Heracles Almelo: 1-2
2. Mario Engels (0-1)
14. Luka Kulenovic (0-2)
45. Koki Ogawa (1-2)

Gele kaarten: Ivan Mesik, Bram Nuytinck, Ruben Roosken, Ivan Marquez, Daniël van Kaam, Mario Engels, Dirk Proper.

Opstelling N.E.C.: Van Gassel, Pereira, Marquez, Nuytinck (46. Ouwejan), Verdonk, Hoedemakers (77. Schone), Proper, Önal, Gonazález (46. Ouaissa), Ogawa, Hansen (68. Shiogai)

Opstelling Heracles Almelo: De Keijzer, Benita, Mirani, Mesik (46. Hoogma), Roosken (46. Milani), De Keersmaecker, Van Kaam, ’t Zand, Engels (85. Bruijn), Kulenovic (76. Hornkamp), Podgoreanu (71. Talvitie)